МІСЬКИЙ САНІТАРНО-ПРОСВІТНИЦЬКИЙ ЗАХІД «РОЖЕВА СТРІЧКА»

19 жовтня студенти медичного факультету №1 разом зі студентами медичного факультету № 2 та медичного коледжу академії (волонтери загону «Єдність») під керівництвом кафедри онкології та радіології з радіаційною медициною (завідувач кафедри професор В.П. Баштан) за підтримки управління у справах сім’ї, молоді та спорту виконавчого комітету Полтавської міської ради провели міський санітарно-просвітницький захід «РОЖЕВА СТРІЧКА».
Під час акції, яка одночасно відбувалася у трьох локаціях: ТРЦ «Київ», на Театральній площі та ТЦ «Злато місто», студенти-волонтери роздавали інформаційні листівки, навчали основам самодіагностики та проводили вивчення обізнаності жінок щодо профілактики, факторів ризику і ранньої діагностики РМЗ за допомогою анкетування.
Було опитано 474 жінки. Що таке мамографія не знає 19,7% жінок. На питання: скільки разів на рік потрібно проходити обстеження у фахівців дали правильну відповідь (два рази на рік) 47,68% жінок. Кількість жінок, що проводять самообстеження – 58,46%, серед них жінки віком старше 51 року до цього відносяться більш відповідально і їх відсоток із загального складає 23%. Більшість полтавок вважають основними факторами розвитку РМЗ перервану вагітність (78%) та спадковість (63%).
Захід мав на меті привернути увагу полтавок до соціальної значущості проблеми РМЗ, покращити обізнаність жінок щодо методів діагностування, профілактики та належного лікування захворювання, адже онкологічне захворювання молочної залози – найпоширеніше захворювання серед жінок та посідає третє місце за розповсюдженістю у світі, а в Україні ця хвороба займає перше місце у структурі онкозахворювань. Проте, як свідчить Європейський досвід боротьби з ним, виявлений на ранніх стадіях РМЗ у 90% є виліковним. Своєчасне інформування населення про цей недуг та якісна сучасна діагностика є головною зброєю у боротьбі з хворобою.
Захід «РОЖЕВА СТРІЧКА» проходив у рамках Всесвітнього дня боротьби з раком грудей (15 жовтня) і Всеукраїнського дня боротьби з захворюванням на рак молочної залози (20 жовтня).

Комментариев нет:

Отправить комментарий