https://www.pdmu.edu.ua/news/informaciyno-tematichniy-zahid-stanovlennya-pediatrichnoyi-sluzhbi-na-poltavshchini-istorichniy-ekskurs-u-minule 

Інформаційно-тематичний захід «Становлення педіатричної служби на Полтавщині»: історичний екскурс у минуле

      На кафедрі ендокринології з дитячими інфекційними хворобами здобувачі вищої освіти медичного факультету № 2, 5-ого курсу 3н групи та медичного факультету № 1, 6-ого курсу 6-ої групи за сприяння доцента Катерини Пікуль прослухали інформаційно-тематичну бесіду про історію становлення  педіатрії, особливу увагу при цьому звернувши на педіатричну службу Полтавщини. Куратором була завідувачка народного музею історії ПДМУ Таміла Дашевська.

Зауваживши на вагомий вклад у становленя педіатрії таких персоналій, як Нестор Максимович Амбодик-Максимович, Степан Фомич Хотовицький і детально зупинившись на Полтавській губернії та м. Полтаві, визначили, що до 1920 року на  Полтавщині не було спеціалізованої педіатричної служби і медичну допомогу діти отримувала від фельдшерів, дільничних земських лікарів. Стаціонарне лікування проводилось у земській лікарні у загальному відділенні, хірургічних втручань було дуже мало, а якщо й були, то виконувалися лише ті, що вимагали мінімум часу для виконання. Багато існувало перешкод, з якими зіткнулась у своєму становленні педіатрія. Першим дитячим лікарем був лікар Венгеров. Він і створив ряд положень про педіатричну справу. Багато нових, але невідомих до сьогодні сторінок історії розвитку педіатричної служби, розкрили упродовж бесіди для себе студенти.





Комментариев нет:

Отправить комментарий