https://www.umsa.edu.ua/news/vipovnilosya-35-rokiv-z-dnya-avariyi-na-chaes-akademiya-vshanuvala-likvidatoriv-strashnoyi-katastrofi


Виповнилося 35 років з дня аварії на ЧАЕС: академія вшанувала ліквідаторів страшної катастрофи


              Гіркий присмак полину (міфологічний переклад назви «Чорнобиль») відчувають сьогодні усі жителі України: виповнилося 35 років з дня найбільшої техногенної катастрофи у Європі – аварії на ЧАЕС. Вибух на 4-му енергоблоці, який зруйнував захисну оболонку атомного реактора, став причиною людських жертв і радіоактивного забруднення навколишньої території. Виникла необхідність локалізувати розповсюдження смертельного випромінювання. Ця місія була покладена на спеціалістів, які отримали назву «ліквідаторів». Серед них-багато полтавців.

Полтавські медики ,пожежники, інженери, водії, понад 1000 тампонажників ВАТ «Укрнафта» одними із перших ступили на понівечену землю…Не усі з них повернулися додому, а ті, хто повернувся, назавжди втратили здоров`я. Про це добре знають в Академії. Про це розповідають в її аудиторіях студентам.

26 квітня 2021 року вшанувати пам`ять загиблих і віддати шану живим та покласти квіти до пам`ятника ліквідаторам страшної аварії на ЧАЕС, спорудженого на подвір`ї Академії, прийшла делегація ветеранів і викладачів. ЇЇ очолював голова Полтавської ОДА Олег Синєгубов.

За активну громадську позицію, самовідданість, чуйну та неформальну працю у справі соціального захисту населення, постраждалого від наслідків Чорнобильської катастрофи, Подякою від Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль» було нагороджено ректора УМСА, професора Вячеслава Ждана.

Причини нечуваної аварії будуть ще багато досліджувати і про них продовжуватимуть говорити, але безперечним залишиться одне: саме у світлі аварійного полум`я на Чорнобильській АЕС уся країна побачила кожного, хто там працював і хто, ризикуючи життям, був поруч з Бідою…



















Комментариев нет:

Отправить комментарий