https://www.pdmu.edu.ua/news/38-rokiv-tragediyi-shcho-zminila-svit-universitet-zgaduie-38-years-of-a-tragedy-that-changed-the-world-university-remembers 

38 років трагедії, що змінила світ: Університет згадує 

            25 квітня 2024 року напередодні Дня пам'яті про Чорнобильську катастрофу у конференц-залі КП «Полтавський обласний центр стоматології – стоматологічна клінічна поліклініка» Полтавської обласної ради провели виховну годину для студентів ІІІ-го курсу стоматологічного факультету з циклу інформаційно-комунікативних заходів «Лікарі без кордонів: від Сходу до Заходу». 

Ініціатори заходу – ліквідатори наслідків аварії у Чорнобильській зоні - Голова Ради ветеранів ПДМУ відділу управління освітньо-виховною та гуманітарною роботою з молоддю  Віктор Лебедєв та завідувач кафедри пропедевтики хірургічної стоматології, доктор медичних наук, професор  Вадим Новіков.

Спеціальний гість - ліквідатор аварії, методист центру освітнього маркетингу та розвитку Полтавської академії неперервної освіти ім. М. В. Остроградського Олександр Олексенко.

У доступній формі та опираючись на власні спогади, спікери розповіли про кілька місяців з життя та роботи ліквідаторами у 1986-му, які змінили їх життя назавжди, поділились спогадами про перші дні перебування на території забруднення та поступове, довжиною в десятиліття усвідомлення  наслідків катастрофи.

Студентам нагадали, що в Університеті нині працюють 9 учасників ліквідації аварії на ЧАЕС, всі вони мають відповідний державний статус і значок ліквідатора, зокрема, і ректор ПДМУ, доктор медичних наук, професор, заслужений лікар України, полковник медичної служби запасу Вячеслав Ждан. Він був ліквідатором у Чорнобильській зоні  з червня по липень 1986-го. У почесному списку ліквідаторів, що нині працюють у ПДМУ, - начальник відділу охорони праці академії Антоненко Олександр, кандидат медичних наук Бондаренко Валерій, лаборант кафедри ортопедичної стоматології з імплантологією Кисла Валентина, начальник навчальної частини кафедри медицини катастроф та військової медицини Колачинський Віталій, кандидат медичних наук Нємченко Іван, водій адміністративно-господарчої частини академії Решетник Віктор.

Підбиваючи підсумки, зазначили, що Чорнобильська катастрофа сьогодні є найбільшою за всю історію ядерної енергетики у світі  за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків.

Тож, усвідомлюючи це, важливо не допустити подібного. А нащадкам ліквідаторів за будь яку ціну реанімувати забруднену й змучену землю! 





Комментариев нет:

Отправить комментарий