https://www.pdmu.edu.ua/news/istoriyi-yaki-varto-pochuti-zustrich-studentiv-pdmu-z-likvidatorami-naslidkiv-na-chornobilskiy-aes-stories-worth-hearing-psmu-students-meet-with-the-liquidators-of-the-chornobyl-npp

 

Історії, які варто почути: зустріч студентів ПДМУ з ліквідаторами наслідків на Чорнобильській АЕС

         У  день пам’яті про Чорнобильську трагедію студенти кафедри іноземних мов з латинською мовою та медичною термінологією  мали унікальну нагоду поспілкуватися з ліквідаторами наслідків найбільшої техногенної катастрофи ХХ століття.

Це шестеро полтавців - Сергій Козлов, Михайло Кукла, Микола Абраменко, Станіслав Колодій,  Микола Агеєв, Анатолій Шевченко. Дорослі чоловіки сьогодні, як і 38 років тому, зі сльозами на очах розповідали свої історії і наче вкотре  проживали ті жахливі дні роботи на реакторі, все ще  дивуючись,  як вижили, та що давало їм сили тоді триматися.  Свої спогади вони описали у книзі «Солдати Чорнобиля» ( автори й упорядники -  Сергій Козлов та Анатолій Шевченко), що побачила світ у 2021 році в Полтаві, і була подарована бібліотеці університету, тож автори принагідно презентували її слухачам.

Загалом із Полтави було відправлено 2973 ліквідаторів, розповів  Сергій Козлов. Чоловік один із перших у Полтаві, хто став ініціатором проєктів з пошанування пам’яті про загиблих колег та аварію, зокрема,і автором задуму полтавської ікони «Чорнобильський спас», на якій учасники ліквідації зображені на рівні зі святими. На заході Сергій Козлов поділився планами  щодо побудови меморіального комплексу у Полтаві.  А ще безпосередньо під час зустрічі  подзвонив  своєму колезі ліквідатору, асистенту кафедри хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії з пластичною та реконструктивною хірургією голови та шиї ПДМУ, полковнику медичної служби і цьогорічному переможцю регіонального відбору Відзнаки за професіоналізм та милосердя «Орден Святого Пантелеймона» Валерію Бондаренку, який нині героїчно захищає країну на фронті, щоб той поспілкувався зі студентами рідного Університету  в режимі гучного зв’язку   і  сказав їм  своє особливе  напутнє слово.

Зустріч видалася пізнавальною і напрочуд емоційною. Історії з життя, що не мають втіхи, глибоко  вразили усіх присутніх. Завідувач кафедри, кандидат педагогічних наук, доцент Олена Бєляєва щиро подякувала виступаючим та побажала міцного здоров’я й наснаги.

Організував подію Голова Ради ветеранів ПДМУ відділу управління освітньо-виховною та гуманітарною роботою з молоддю  Віктор Лебедєв.



Комментариев нет:

Отправить комментарий